Kulturna baština

Vrsi

 

Sv. Tomasvtoma

Crkva Sv. Tome nalazila se u istoimenom srednjovjekovnom  naselju koje je vjerojatno po crkvi i dobilo ime.

Crkvica potječe iz 13. stoljeća , a izgrađena je u obliku trolista. O njenom postojanju nam svjedoče temelji koji su otkopani i uređeni 1961. godine. Nalazi se oko 1 km istočno od mjesta, na putu prema Poljicima. Nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti na tim temeljima obnoviti crkvicu u njenom izvornom obliku.

 


 

Sv. JakovP3273037

Crkva Sv. Jakova se nalazi na području srednjovjekovnog naselja Seline ili Zloušane.Jednobrodna crkvica potječe s kraja 11. i početka 12. stoljeća.

Oko nje je otkriveno i mnogo srednjovjekovnih grobova (124) jer su se oko crkava pokopavali pokojnici. Crkva je u potpunosti obnovljenja te se u njoj tokom sezone, nedjeljom navečer održavaju svete mise.

 


Sv. Lovresvlovre

Jednobrodna romanička crkvica Sv. Lovre iz 13. stoljeća služila je za obredne svrhe stanovništvu nekadašnjeg naselja Jasenovo. Danas su od nje nažalost ostale samo zidine. Svim mještanima je velika želja obnoviti i ovu crkvicu. Zanimljivo je da jedino oko ove crkvice nisu pronađeni grobovi. Razlog tomu pronalazimo u postojanju još jedne crkvice koja je bila u funkciji naselja Jasenovo, crkvici Sv. Mihovila.

 

 


 

Sv. Mihovilsvmihovil

Kao što smo već naveli i ova crkvica iz 10. stoljeća  je služila za obredne svrhe vjernika u naselju Jasenovo, te su se oko nje pokapali mještani do i nakon izgradnje crkve Sv. Lovre. Nalazila se južnije od samog naselja Jasenovo, u starom vrškom groblju. Prilikom proširenja groblja i izgradnje njegovih zidina 1951. godine crkva je nažalost srušena, a njeni temelji su danas zatrpani.

 

Sv. Mihovil – župna crkva

U središtu današnjeg sela smještena je župna crkva Sv. Mihovila, zaštitnika sela čiji se blagdan slavi 29. rujna. Jednobrodna župna crkva je izgrađena krajem 17. i početkom 18. stoljeća.

Prilikom blagdana Sv. Mihovila iz župne crkve kreće svečana procesija kroz mjesto noseći kip našega zaštitnika. Sagrađena je na ruševinama stare crkve koja je bila razorena u vrijeme ratova sa Turcima.

 


 

Crkva Gospe od JasenovaGospa od Jasenova

Crkva je sagrađena na spomen Gospina ukazanja udovici Jeleni Grubišić 21.04.1516. godine. Temeljito je obnovljena 1983. godine kad je sagrađen i novi zvonik sa 1 zvonom.

 

 

 

 

 

 

 


 

Crkva Gospe od Zečeva DSC01385

Ova crkvica se nalazi na otočiću Zečevo, a u pisanim izvorima se spominje od 1335. godine. Pored same crkvice nalazio se i samostan pustinjaka, koji je kao crkvica bio porušen u turskim prodorima. Gospin kip je prenešen u Nin. Svake godine se Gospa brodicom prenosi iz Nina u crkvu na Zečevu, praćena povorkom vjernika koji je prate brodicama. Gospino ukazanje se slavi 5. svibnja, a na otočić se hodočasti i 5. kolovoza. Za sve vjernike to je jedinstven događaj.

 

 


 

Kapelicakapelica

U 2007 godini u centru Vrsi je izgrađena i posvećena kapelica. Kapelica je podignuta na istome mjestu gdje je prema predaji postojala još 1919. godine.

Koliko kapelica znači našim mještanima, dovoljno govori cvijeće koje se svakodnevno donosi u čast Bogorodici, Sv. Anti i Sv. Mihovilu čiji se kip i slike nalaze u kapelici.

 

 


 

Poljica

 

Katolička crkva Sv. Mihovila Arkanđela malagospa

Crkva je sagrađena 1857. godine, a obnovljena 1921. godine. Župa Poljica ustanovljena je 1687. godine.

 

 

 

 


Pravoslavna crkva Rođenja Bogorodice – Mala Gospa  malagospa2

Crkva je izgrađena 1868. godine što je vidljivo i sa natpisne ploče iznad glavnog ulaza. Crkva je obnovljena 2005-2006 godine kad je uređen i njen okoliš.